ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Γραφτηκε 11/11/11

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες εκκωφαντικών αναλύσεων και σπαρακτικών απόψεων ,για το οικονομικό μέλλον της δύσμοιρης (όπως τη καταντήσαμε) αυτής χώρας!

Ξεκινάμε απο την επιστροφή μας στη δραχμή και την έξοδο μας απο την ΟΝΕ (τουλάχιστον, αν όχι και την ΕΕ)με ξεκάθαρα άσχημη οικονομική κατάληξη γι' όλη τη χώρα και το 90% του ελληνικού λαού.

Με διάφορες παραλλαγές σεναρίων οικονομικής καταστροφής αυτής της χώρας,μέσα σ' όλα τα άλλα ,ακούστηκε και το εξής συμπέρασμα.Οτι δηλαδή οι δανειστές μας επιδιώκουν να μας επιβάλλουν μισθούς Ινδίας και Κίνας δηλαδή πείνας.Βέβαια κανείς δεν αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να μην έχουμε τέτοιους μισθούς, σε ένα παγκοσμοιοποιημένο οικονομικό και ανταγωνιστικό σύστημα σαν το σημερινό??

Πώς δηλαδή θα μπορούσε να δικαιολογείται ο μισθός ενός έλληνα δημοσίου υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα??Τι ακριβώς παράγεται απο την εργασία του??Κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που έχει ζήτηση και έτσι κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν,ώστε με το τρόπο αυτό να καλυφθεί και το κόστος του μισθού του??Ο,ποιος και αν είναι αυτός.Αν δε είναι ψηλός,που είναι με τα επιδόματα,ακόμη βέβαια δυσκολότερα μπορεί να καλυφθεί.

Αφού λοιπόν δε πάμε σε μια εφορία ή πολεοδομία παραδείγματος χάριν,που η υπόθεση μας να μη κρατάει συνολικά πάνω απο μία ώρα,τι αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα δικαιολογεί τους μισθούς των υπαλλήλων??Καμμία!!

Ωραία λοιπόν ας δούμε τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι κατ' ευφημισμόν ανοικτή αγορά!!Πρώτον διότι το 60% του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται απο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεύτερον διότι η ελληνική αγορά λειτουργεί με συντεχνίες κλειστών επαγγελμάτων και μονοπωλιακών αγορών ή ολιγοπωλιακών (τομέας τροφίμων,φαρμάκων,ενέργεις,καυσίμων,κατασκευών,κλπ).

Αρα και εδώ υπάρχουν αυξημένες αμοιβές λόγω μη ελεύθερου ανταγωνισμού.Μήπως αυτοί δεν είναι και οι λόγοι,που δε γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα??Ποιός θέλει να αντιμετωπίσει την ελληνική γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του ιδιωτικού τομέα.Γιατί λοιπόν να μην επιδιώκεται,για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να έρθουν επενδύσεις,να μειωθούν οι μισθοι??Παράλληλα όμως θα πρέπει και τα κόστη διαβίωσης να μειωθούν αντίστοιχα βέβαια.Αλλιώς ας μας αποδείξει κάποιος ,ότι καλώς υπάρχουν αυτοί οι μισθοί στην Ελλάδα ,(σε ενα μεγάλο ποσοστό και βαθμό τουλάχιστον)αφού αυτό σημαίνει οτι παράγουμε καινοτόμα προϊόντα και εξιδικευμένες υπηρεσίες!!Παράγουμε όμως??

Δε το έχω όμως ακούσει ή διαβάσει αυτό σε κάποιες αναλύσεις των φωστήρων!!Δηλαδή είναι σαν να λέμε ότι αφού δε καταφέρνουμε το αυτονόητο,καλώς δανειζόμαστε,για να πληρώνονται ψηλοί μισθοί στο δημόσιο και να δανείζεται ο ιδιωτικος τομέας για να καταναλώνει αυτά που δε μπορεί να πληρώσει κανονικά ή για να καταναλώνει παραπάνω απ' ό,τι παράγει (όπου γίνεται αυτό),ώστε όλοι έτσι να ζούμε σε μια επίπλαστη ευμάρεια.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο θεσμός της ιδιωτικής ασφαλισης.

Αν πραγματικά θέλουμε να γίνουμε ενα ανταγωνιστικό κράτος,θα πρέπει και τα ασφαλιστικά προγράμματα των διαφόρων κλάδων ασφάλισης,να προσαρμοστουν στα καινούργια δεδομένα απο τις ασφαλιστικές εταιρείες.Αν είναι δηλαδη να μειωθούν μισθοί και κόστη διαβίωσης στο 50% των υπαρχόντων,τότε θα πρέπει και ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα,παραδείγματος χάριν,να μειωθεί το περισσότερο δυνατόν,διότι δε θα είναι λογικό το ιατρικό κόστος των ιδιωτικών κλινικών να συνεχίζει την ανοδική του πορεία χωρίς αιτία,παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των αμοιβών του ιατρικού κόσμου και των κερδών των μετόχων.Δε μπορεί ένας γιατρός νοσοκομείου στη Γερμανία παραδείγματος χάριν,να έχει εισόδημα το 1/3 του αντίστοιχου έλληνα γιατρού του ιδιωτικού τομέα!!

Ισως γι' αυτό και να σκέπτονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα να δινουν κίνητρα ώστε οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της ΕΕ και όχι ελληνικό.Ηδη με τη συμφωνία των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία,να παρέχουν στο άμεσο μέλλον,νοσηλεία σε ασφαλισμένους με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια,ανήγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων οικονομικότερων προγραμμάτων νοσηλείας,αφου τα κόστη στα δημόσια είναι χαμηλότερα.

Γενικότερα λοιπόν ήδη και στον αφαλιστικό χώρο,υπάρχει η τάση να μειωθούν τα ασφάλιστρα σε κάποιους κλάδους,επειδή έχουν ακολουθήσει τα τελευταία αρκετά χρόνια ανοδική πορεία,αναγκαστικα βέβαια για να μπορούν να καλύπτονται οι υπερχρεωμένες ζημιές.Ακόμη και στο περιβόητο κλάδο αυτοκινήτου(με το 1,5 εκατ.ανασφάλιστα αυτ/τα πανελλαδικά και το επικουρικό να πνέει τα λοίσθια),πολυεθνική,πολύ σοβαρή εταιρεία,έχει ξεκινήσει τη παροχή προγράμματος ασφάλισης,με πολύ χαμηλότερα ασφάλιστρα απο τα υπολοιπα της αγοράς,ακόμη,σε πολλες περιπτώσεις και των εταιρειών που διαφημίζουν την ασφάλιση μέσω διαδικτύου. Η συγκεκριμένη δε εταιρεία προσσφέρει και μονοψήφια πολύ χαμηλή προμήθεια στους συνεργάτες της. Αντί δηλαδή να προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες,με τη παρότρυνση να ασφαλιστούν απευθείας μέσω διαδικτύου,στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να κατευθύνονται απο κάποιο επαγγελματία διαμεσολαβητη (μάλλον δεν τους συμφέρουν οι επαγγελματίες ή δεν θεωρούν οτι υπάρχουν τέτοιοι).

Σαφέστατα θα ήταν καλό οι ασφαλιστικές να κατευθυνθούν πρός τη δημιουργιά οικονομικότερων προγραμμάτων,ειδικά στα νοσοκομειακά,καθότι οι ασφαλίσεις πυρός,όπως παραδείγματος χάριν οι ασφαλίσεις κατοικιών ή μικρών επιχειρήσεων,έχουν σταθερά και γενικότερα χαμηλά ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια.Με αυτο το τρόπο θα παρακινηθεί ο κόσμος να ξανασκεφτει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και πόσο απαραίτητος είναι,ειδικά με τις εξελίξεις της εποχής μας.Θα προσφύγει ευκολότερα σε επαγγελματίες,ή τουλάχιστον θα τους αναζητήσει πιο συνειδητά,για να τους συμβουλευθεί και να τους ακούσει να τον βοηθάνε να αποφασίζει κάτι που θα του καλύπτει το περισσότερο δυνατό τις ανάγκες του,με βάση πάντα και τις οικονομικές του δυνατότητες,ειδικά σήμερα.

Θα χρειαστεί ίσως πολλοί ήδη ασφαλισμένοι,να αναδιαρθρωσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια τους,με άλλα περισσότερο κοντά στις ιδιαιτερότητες της εποχής μας.Αρκεί να έχουν δημιουργηθεί βέβαια αυτά τα συμβολαια,τα οποία σήμερα εκλείπουν.

Μακάρι λοιπόν αυτή η τάση που διαφαίνεται στις ημέρες μας,να γίνει και πραγματικότητα.

Ισως η ανεπίσημη χρεοκοπία της χώρας και κατ' επέκταση τα βιώματα της κρίσης,να μας ωριμάσουν σαν λαό και να αντιληφθούμε ότι όλοι πρέπει να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις βάσει πραγματικών παραμέτρων,όπως έχουν οριστεί στη δύσκολη και απάνθρωπη είναι αλήθεια,σημερινή παγκοσμοιοποιημένη οικονομία.

« Επιστροφή στα άρθρα

Τα τελευταία νέα μας

ΕΥΡΕΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ

Μπορειτε να μπειτε στο:http://insuranceregistry.uhc.gr/ για να βρειτε στοιχεια και ιδιοτητες {μεσιτες ασφαλισεων (insurance brokers),ασφαλιστικοι...

09

Nov

-διαβάστε τη συνέχεια

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΥ

Προσέχετε πολύ για τις ασφαλίσεις των αυτοκινήτων σας τις εταιρίες ΕΠΥ.

18

Nov

-διαβάστε τη συνέχεια

Αρθρογραφία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ INSURANCE WORLD ΤΕΥΧΟΣ 7ου-8ου/12

H ιστορία με τον ασφαλιστικό χώρο ,ξεκίνησε όταν ήθελα να αλλάξω εταιρεία από τη πολυεθνική που εργαζόμουν ως μισθωτός... -διαβάστε τη συνέχεια

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Γραφτηκε 11/11/11 Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες εκκωφαντικών αναλύσεων και σπαρακτικών απόψεων... -διαβάστε τη συνέχεια
Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας: